SELAMAT BERTAMU & MENJAMU MATA SAMBIL MEMBELI

Assalamu'alaikum wrt wbt. Segala bahan yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik ZAMRUDTECH. Oleh yang demikian, sebarang penghasilan semula hendaklah diajukan kepada ZAMRUDTECH terlebih dahulu untuk mendapat kebenaran. Hakcipta terpelihara dan diketahui Allah swt. Segala ilmu adalah milik mutlak Allah SWT. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa, dan terkandung didalamnya adalah pemahaman, pegangan serta buah fikiran saya tentang dunia batu permata dan sekitar perkara berkaitannya. Sebarang kekurangan dan kelemahan dalam pengendalian blog ini dan perkhidmatan yang ditawarkan, saya dahulukan dengan permintaan maaf. Sebarang cadangan dan pembetulan sila emailkan ke zabarjad99@yahoo.com. Harapan saya, semoga segala paparan dalam blog ini dapat memberi faedah kepada para pembaca. Wassalam. Wallahu'alam.

"Batu Mana Yang Anda Minat, Itulah Batu Anda"

"BATU MANA, jenis apa, warna apa, klariti setara mana, rupa bagaimana, bentuk bagaimana, saiz bagaimana, potongan bagaimana YANG ANDA MINAT...ITULAH JENIS BATU, WARNA, KLARITI, RUPA, BENTUK, SAIZ DAN POTONGAN BATU ANDA!"

Gem's Lover

MAKLUMAN & DISKAUN

Untuk melihat keseluruhan produk-produk yang masih ada dengan pantas, sila klik label "AVAILABLE" (yang lama 2007-2012 ... DISKAUN SEHINGGA 50%) dan AVAILABLE (yang baru 2012-2016)

MAKLUMAT PEMBAYARAN

Nama: MOHD AZAN B. ABDULLAH
Bank: MAYBANK
No. Akaun: 162151731846

CARA URUSAN PEMBELIAN & PENGEPOSAN

[1] NYATAKAN KOD PRODUK YANG HENDAK DIBELI KEPADA SAYA [2] SILA MAKLUMKAN SEMULA KEPADA SAYA SELEPAS BANK-IN MENGGUNAKAN MAKLUMAT PEMBAYARAN SEPERTI DI ATAS [3] BERIKAN BUTIRAN NAMA DAN ALAMAT PENUH PIHAK PEMBELI KEPADA SAYA UNTUK URUSAN PENGEPOSAN [4] SAYA AKAN MAKLUMKAN PENGEPOSAN PRODUK TERSEBUT KEPADA PIHAK PEMBELI, DAN TRACKING NUMBER . [NOTA] TAMBAHAN KOS PENGEPOSAN RM30-50 UNTUK BRUNEI DAN SINGAPORE. HUBUNGI 0178871158.MEMBEKAL TERAS KEMUNING HITAM ASLI MENTAH & TASBIH

Pihak kami sedia membekalkan TERAS KEMUNING HITAM ASLI dalam kuantiti yang besar kepada pihak yang berminat. Hubungi untuk maklumat lanjut. Bermula Oktober 2015, pihak kami hanya membuat dan menjual tasbih Kemuning Hitam Asli hasil kerjatangan tukang-tukang dalam Malaysia sahaja dan sumber kemuning hitam juga 100% dari Malaysia.

MEMBEKAL TONGKAT ALI AKAR YANG BELUM DIPROSES & BUAH TONGKAT ALI

Jenis HITAM (POLYALTHIA BULLATA), KUNING/PUTIH/PASAK BUMI (EUROCOMA LONGIFOLIA) dan PINK/MERAH (JACKIA ORNATA). Kapasiti dapat bekal 500 - 700 kg sebulan untuk setiap jenis. Harga RM25 sekilogram. Berminat sila hubungi pihak kami.
Pihak kami juga sedia membekalkan hasi hutan/herba yang bersifat liar seperti (1) Raja Satong (2) Kacip Fatimah (3) Rempah Gunung (4) Ubi Jaga (5) Ubi Caring (6) Ubi Dagek (7) Ubi isi Terung Cekemar (8) Tongkat Ali Kuning (9) Tongkat Ali Hitam (10) Tongkat Ali Merah/Haji Samad (11) Madu Tualang Asli (12) Madu Kelulut Asli (13) Kulat Susu Harimau.....juga tunggul/kayu antik eksotik estetik seperti (14) Teras Kemuning Hitam (15) Teras Kemuning Kuning/Emas (16) Burlwood/Butut Kayu

Friday, November 16, 2007

MENYANAI BATU PERMATA

Imam Al-Ghazali RA menukilkan dalam kitabnya Asrar Khalqi Makhluq dalam bab RAHSIA DICIPTAKAN API

Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“Maka terangkanlah kepada-Ku tentang api yang kau nyalakan (dari gesek-gesekan kayu). Kamukah yang menjadikan pohon kayu itu atau Kamikah yang menjadikannya? Kami menjadikan api itu untuk peringatan dan bahan yang berguna bagi musafir di padang pasir. Maka bertasbihlah dengan menyebut nama Tuhanmu yang Maha Besar” (Surah al-Waqi’ah: 71-74)………………..m/s 32

Dan nukil beliau lagi

Antara manfaatnya adalah untuk memasak makanan dan minuman, yang seandainya tanpa api, maka makanan dan minuman tidak boleh dimasak dan tidak boleh diadunkan dengan baik. Malahan boleh jadi pencernaan makanan tidak menyihatkan. Kerana itu perhatikanlah pengaturan Pencipta Yang Maha Suci dalam hal yang penting ini. Kemudian perhatikan pula keperluan manusia kepada emas, perak, tembaga, besi, timah dan lain-lainnya. Seandainya tidak ada api, maka benda-benda tersebut tidak ada manfaatnya. Tembaga misalnya, ia dapat dicairkan dengan menggunakan api, kemudian dapat dibuat pelbagai jenis bekas dan lainnya. Allah SWT telah memberikan peringatan berkaitan benda-benda tersebut, bahawa ia merupakan kenikmatan yang wajib disyukuri. Dalam hal ini Allah SWT telah berfirman yang maksudnya:

“Bekerjalah wahai keluarga Daud, untuk bersyukur (kepada Allah)” (Surah Saba’: 13)

Dengan api juga besi boleh dilembutkan. Kemudian umat manusia boleh membuat pelbagai kemanfaatn dan peralatan-peralatan untuk perang, seperti baju besi, pedang dan sebagainya. Dalam hal ini Allah SWT telah mengingatkan dengan firman-Nya yang bermaksud:

“Dan Kami ciptakan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan pelbagai manfaat bagi manusia” (Surah al-Hadid: 25)

Firman-Nya lagi yang bermaksud:

“Untuk memelihara kamu dalam peperangan kamu, maka hendaklah kamu bersyukur (kepada Allah)” (Surah al-Anbiya’: 80)

Dengan besi dapat dibuat pelbagai peralatan untuk membajak, mengetam padi, alat-alat untuk memalu, alat-alat untuk menembus dan menebuk gunung, alat-alat untuk tukang kayu, dan sebagainya yang cukup banyak jumlahnya. Seandainya tidak ada peraturan Allah SWT dengan menciptakan api, sudah tentu kemanfaatan-kemanfaatn tersebut tidak boleh dicapai. Seandainya tidak ada api, maka emas dan perak tidak dapat dijadikan mata wang, tidak boleh dibuat perhiasan, dan tidak ada manfaatnya. Permata itu semua hanya akan dianggap termasuk dalam kelompok tanah liat dan debu.………………m/s 33-34

dALAM HAL MENYANAI BATU PERMATA....
Jika batu asli, maka
1. Agak lembut
2. Mengeluarkan percikkan api

Jika batu buatan, maka
1. Agak keras
2. Tidak mengeluarkan percikkan api

Apabila ditanya kepada para penjual batu permata atau pembuat cincin, “Siapakah orang yang pakar dalam mengetahui keaslian batu-batu permata, sama ada buatan atau asli?” jawab mereka, “Para penyanai batu permata”

wALLAHU'ALAM.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...