SELAMAT BERTAMU & MENJAMU MATA SAMBIL MEMBELI

Assalamu'alaikum wrt wbt.

Segala bahan yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik ZAMRUDTECH. Oleh yang demikian, sebarang penghasilan semula hendaklah diajukan kepada ZAMRUDTECH terlebih dahulu untuk mendapat kebenaran. Hakcipta terpelihara dan diketahui Allah swt. Segala ilmu adalah milik mutlak Allah SWT. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa, dan terkandung didalamnya adalah pemahaman, pegangan serta buah fikiran saya tentang dunia batu permata dan sekitar perkara berkaitannya. Sebarang kekurangan dan kelemahan dalam pengendalian blog ini dan perkhidmatan yang ditawarkan, saya dahulukan dengan permintaan maaf. Sebarang cadangan dan pembetulan sila emailkan ke zabarjad99@yahoo.com. Harapan saya, semoga segala paparan dalam blog ini dapat memberi faedah kepada para pembaca.

Wassalam.

Wallahu'alam.

Gem's Lover

Tuesday, March 11, 2008

"Tapak Jalak"

Batu "Tapak Jalak" adalah sejenis batu yang mempunyai ciri "urat bersilang" antara 2 garisan atau rekahan batu...yang membentuk "4 kawasan" yang mana merujuk kepada 4 penjuru alam utama iaitu Timur, Barat, Utara & Selatan. Ianya antara batu-batu yang menjadi kegemaran para kolektor batu permata...tetapi jarang didapati!

Mengikut bari (cerita/hikayat), Jalak adalah nama seorang pendekar Jawa dahulukala (sekitar 700-1000 masihi) yang merupakan jaguh gelanggang seluruh Jawa. Batu yang mempunyai ciri sebegini dikatakan batu "Tapak Jalak".

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...