SELAMAT BERTAMU & MENJAMU MATA SAMBIL MEMBELI

Assalamu'alaikum wrt wbt.

Segala bahan yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik ZAMRUDTECH. Oleh yang demikian, sebarang penghasilan semula hendaklah diajukan kepada ZAMRUDTECH terlebih dahulu untuk mendapat kebenaran. Hakcipta terpelihara dan diketahui Allah swt. Segala ilmu adalah milik mutlak Allah SWT. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa, dan terkandung didalamnya adalah pemahaman, pegangan serta buah fikiran saya tentang dunia batu permata dan sekitar perkara berkaitannya. Sebarang kekurangan dan kelemahan dalam pengendalian blog ini dan perkhidmatan yang ditawarkan, saya dahulukan dengan permintaan maaf. Sebarang cadangan dan pembetulan sila emailkan ke zabarjad99@yahoo.com. Harapan saya, semoga segala paparan dalam blog ini dapat memberi faedah kepada para pembaca.

Wassalam.

Wallahu'alam.

Gem's Lover

Wednesday, December 17, 2008

"RAHSIA CINCIN NABI & HUKUM BERCINCIN"

Mukadimah oleh 'Abdullah Al-Qari b. Hj. salleh
Memakai cincin (bercincin) adalah merupakan suatu Sunnah (Perjalanan hidup) Nabi Muhammad shallallaahu 'alaihi wassalam yang mulia lagi suci; bukan semata-mata berdasarkan tradisi.
Para Sahabat Nabi s.a.w., terutama 'Abdullah B. Umar, adalah seorang yang ingin benar-benar meniru Sunnah Nabi s.a.w., saling tak tumpah; dimana beliau bercincin dalam kehidupan sehari-hari; demikian juga 'Abdullah B. Az-Zubair r.a. memakai cincin yang mengandungi permohonan agar dijauhkan dari Neraka.
Bagi Rasulullah s.a.w., cincin beliau adalah merupakan lambang 'aqidah (kepercayaan) dan politik (kekuasaan Islam), dimana menerusi copnya maka surat-surat rasmi beliau dan dianggap mempunyai kekuasaan (wibawa).
****

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...