SELAMAT BERTAMU & MENJAMU MATA SAMBIL MEMBELI

Assalamu'alaikum wrt wbt. Segala bahan yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik ZAMRUDTECH. Oleh yang demikian, sebarang penghasilan semula hendaklah diajukan kepada ZAMRUDTECH terlebih dahulu untuk mendapat kebenaran. Hakcipta terpelihara dan diketahui Allah swt. Segala ilmu adalah milik mutlak Allah SWT. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa, dan terkandung didalamnya adalah pemahaman, pegangan serta buah fikiran saya tentang dunia batu permata dan sekitar perkara berkaitannya. Sebarang kekurangan dan kelemahan dalam pengendalian blog ini dan perkhidmatan yang ditawarkan, saya dahulukan dengan permintaan maaf. Sebarang cadangan dan pembetulan sila emailkan ke zabarjad99@yahoo.com. Harapan saya, semoga segala paparan dalam blog ini dapat memberi faedah kepada para pembaca. Wassalam. Wallahu'alam.

"Batu Mana Yang Anda Minat, Itulah Batu Anda"

"BATU MANA, jenis apa, warna apa, klariti setara mana, rupa bagaimana, bentuk bagaimana, saiz bagaimana, potongan bagaimana YANG ANDA MINAT...ITULAH JENIS BATU, WARNA, KLARITI, RUPA, BENTUK, SAIZ DAN POTONGAN BATU ANDA!"

Gem's Lover

MAKLUMAN & DISKAUN

Untuk melihat keseluruhan produk-produk yang masih ada dengan pantas, sila klik label "AVAILABLE" (yang lama 2007-2012 ... DISKAUN SEHINGGA 50%) dan AVAILABLE (yang baru 2012-2016)

MAKLUMAT PEMBAYARAN

Nama: MOHD AZAN B. ABDULLAH
Bank: MAYBANK
No. Akaun: 162151731846

CARA URUSAN PEMBELIAN & PENGEPOSAN

[1] NYATAKAN KOD PRODUK YANG HENDAK DIBELI KEPADA SAYA [2] SILA MAKLUMKAN SEMULA KEPADA SAYA SELEPAS BANK-IN MENGGUNAKAN MAKLUMAT PEMBAYARAN SEPERTI DI ATAS [3] BERIKAN BUTIRAN NAMA DAN ALAMAT PENUH PIHAK PEMBELI KEPADA SAYA UNTUK URUSAN PENGEPOSAN [4] SAYA AKAN MAKLUMKAN PENGEPOSAN PRODUK TERSEBUT KEPADA PIHAK PEMBELI, DAN TRACKING NUMBER . [NOTA] TAMBAHAN KOS PENGEPOSAN RM30-50 UNTUK BRUNEI DAN SINGAPORE. HUBUNGI 0178871158.MEMBEKAL TERAS KEMUNING HITAM ASLI MENTAH & TASBIH

Pihak kami sedia membekalkan TERAS KEMUNING HITAM ASLI dalam kuantiti yang besar kepada pihak yang berminat. Hubungi untuk maklumat lanjut. Bermula Oktober 2015, pihak kami hanya membuat dan menjual tasbih Kemuning Hitam Asli hasil kerjatangan tukang-tukang dalam Malaysia sahaja dan sumber kemuning hitam juga 100% dari Malaysia.

MEMBEKAL TONGKAT ALI AKAR YANG BELUM DIPROSES & BUAH TONGKAT ALI

Jenis HITAM (POLYALTHIA BULLATA), KUNING/PUTIH/PASAK BUMI (EUROCOMA LONGIFOLIA) dan PINK/MERAH (JACKIA ORNATA). Kapasiti dapat bekal 500 - 700 kg sebulan untuk setiap jenis. Harga RM25 sekilogram. Berminat sila hubungi pihak kami.
Pihak kami juga sedia membekalkan hasi hutan/herba yang bersifat liar seperti (1) Raja Satong (2) Kacip Fatimah (3) Rempah Gunung (4) Ubi Jaga (5) Ubi Caring (6) Ubi Dagek (7) Ubi isi Terung Cekemar (8) Tongkat Ali Kuning (9) Tongkat Ali Hitam (10) Tongkat Ali Merah/Haji Samad (11) Madu Tualang Asli (12) Madu Kelulut Asli (13) Kulat Susu Harimau.....juga tunggul/kayu antik eksotik estetik seperti (14) Teras Kemuning Hitam (15) Teras Kemuning Kuning/Emas (16) Burlwood/Butut Kayu

Thursday, April 19, 2012

Sedikit Perbincangan Sekitar Pigeon’s Blood Ruby (Delima Darah Merpati)

Dimulakan dengan petikan berikut:

“The most desirable color is the so-called “pigeon blood”, pure red with a hint of blue –warna merah tulen yang terselindung warna biru” –Walter Schumann; Gemstones of The World.

“Most of the world’s most valuable rubies have come from Myanmar, and the most valuable color in the world is intense crimson color commonly called pigeon blood.” –Lance Grande & Allison Augustyn; Gems & Gemstone.

Pigeon’s blood ruby. The most valuable variety of RUBY, of which the colour is deep-red tinged with purple. Such rubies come from Mogok in Upper Burma, hence sometimes called a BURMA RUBY. Flawless specimens are rare, and are next most valuable of the PRECIOUS STONES after the EMERALD. A specimen weighing 20ct in the rough and 7.50ct after cutting was found in 1933. A SYNTHETIC RUBY of this colour has been produced.” –Harold Newman; An Illustrated Dictionary of JEWELRY.

*********

Asal perkataan Ko-twe (Darah Merpati) mempunyai versi sejarah berlainan, dan mempunyai banyak tafsiran tentang makna dan barangnya.

Penduduk tempatan Burma memanggil Ko-twe (pigeon blood) kepada Delima yang “finest hue”. Bagaimanakah batu yang dimaksudkan dengan “finest hue” tersebut? Ada banyak perihalannya:

Ada yang merujukbanding seperti warna biji buah delima merah yang masih segar. Rujuk gambar disini .
Ada merujukbanding dengan warna merah ditengah mata burung merpati. Rujuk gambar disini .
Ada yang merujukbanding dengan “rich crimson without trace of blue overtones”-merah pekat tanpa kehadiran tona kebiruan padanya. Rujuk definisi disini http://en.wikipedia.org/wiki/Crimson dan gambar disini
Ada yang merujukbanding dengan 2 titik darah pertama daripada lubang hidung burung merpati Burma yang disembelih/dibunuh.
Ada yang merujukbanding seperti warna darah diatas permukaan putih yang berkilat/perak putih yang di gilap.

Daripada semua perihalan diatas (dan gambar dari link [Nota: Warna gambar-gambar dalam link berbeza mengikut skrin computer]), berbeza-beza “hue merahnya”- tidak sama. Ia bukan 1 dan mesti 1 yang sama/identikal. Tidak sama sekali. Ianya boleh sama dan boleh berbeza dalam konteksnya. Perihalan diatas tadi adalah konteks “finest red hue” atau pigeon’s blood. Ianya adalah tentang warna, bukannya klaritinya.

Sama halnya dengan warna terbaik zamrud “green grass in the wet morning” ia bukan 1 dan mesti 1 yang sama hijaunya. Ia masih terbuka dan boleh sama atau berbeza dalam konteksnya.

Teringat kata-kata seorang pensyarah gemology (takhassus Ruby), Eleanor Sanders (GAAWA) berkaitan pigeon blood, yang maksudnya “Adakah kita perlu potong kepala Merpati dan tengok darahnya dan banding dengan Ruby mana yang bertepatan…..Oh tidak, tidak, tidak perlu sama sekali…” Lalu beliau memberi definisi iaitu “medium dark vivid red” berserta bahan pembelajaran yang berkaitan. Maksudnya “warna merah pekat/matang yang menyerlah, timbul, jelas dan terang” iaitu bukan merah pekat yang menampakkannya gelap/malap/kehitaman. Pigeon’s blood adalah darisegi warna.

Ringkasnya, ada 2 pegangan iaitu per1 “merah pekat/matang, yang menyerlah, jelas dan terang, serta tidak bersadur dengan warna sekunder lain samada biru atau ungu”. Ke2nya, iaitu bagi sesetengah yang lain menerima atau mensyaratkan kehadiran amat sedikit hue sekunder seperti biru dan ungu pada merah matang yang menyerlah tadi…. Mana-mana batu delima yang menepati kedua-dua konteks tersebut adalah pigeon’s blood. Pigeon’s blood adalah darisegi warna.

Komen gemologist yang lain tentang istilah pigeon blood: ada yang berpendapat istilah ini patut dibuang dari dunia gemology moden atas sebab-sebab ianya tidak praktikal/berfungsi sewajarnya -tidak boleh dibuat rujukbanding. Ada yang berpendapat kita perlu menggunakan penanda lain yang sesuai dengan zaman dan dicadangkan iaitu “merah menyerlah seperti lampu merah traffic light”. Sememangnya, warna merah ‘lampu stop’ menepati konteks “finest red hue” untuk Ruby.

Tambahan:
Pigeon blood ialah tentang “WARNA” bukan tentang klariti/telusbersih/kejernihan, atau tentang Berat Carat atau tentang Potongan. Maka:
Ada pigeon blood yang berdaging, saiz besar, cabochon…
ada pigeon blood yang berdaging, saiz besar, faceted…
ada pigeon blood yang berdaging, saiz kecil, cabochon…
ada pigeon blood yang berdaging, saiz kecil, faceted…
ada pigeon blood yang jernih berkaca, saiz besar, cabochon…
ada pigeon blood yang jernih berkaca, saiz besar, faceted…dsbnya

Ianya tentang warnanya, dan bukan kombinasi salah satu atau kesemua 3C yang lain. Bukan semua pigeon blood itu mesti jernih berkaca.

Penutup:
Syarat pigeon’s blood (1) merah matang/pekat (2) merahnya itu menyerlah, jelas, timbul dan terang (dipengaruhi oleh fluoroscene). Kehadiran hue sekunder amat sedikit awa biru atau ungu diterima atau bagi setengah pendapat ia mesti hadir bersama untuk kategorikan ia pigeon’s blood, dengan syarat no.2 mesti bersama untuk menjadikannya “finest hue”.

[Nota: Warna merah batu delima dari Thai/Kemboja menghampiri “merah tulen” tapi kurang fluorosen merahnya. Delima Merah Burma mempunyai fluorosen merah yang terbaik di dunia – menyebabkan warna lebih menyerlah, timbul, manis, lembut, halus.. berbanding delima tempat lain]

[Nota: Begitu juga dengan yeong-twe (Rabbit's blood Ruby) ada mendefinisikan "ianya merah yang sedikit lebih gelap dan lebih kebiruan" selain definisi "merah yang terselindung warna oren". Ada berpendapat rabbit's blood ruby (yang terselindung awa oren) lebih baik daripada pigeon blood (yang terselindung awa biru) manakala pendapat lain rabbit's blood ruby ke2 terbaik selepas pigeon's blood.]

Catatan penting: Warna yang macam mana yang kita minat, menyukakan hati, mententeramkan perasaan....itulah warna kita.

Link berkaitan:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...