SELAMAT BERTAMU & MENJAMU MATA SAMBIL MEMBELI

Assalamu'alaikum wrt wbt. Segala bahan yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik ZAMRUDTECH. Oleh yang demikian, sebarang penghasilan semula hendaklah diajukan kepada ZAMRUDTECH terlebih dahulu untuk mendapat kebenaran. Hakcipta terpelihara dan diketahui Allah swt. Segala ilmu adalah milik mutlak Allah SWT. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa, dan terkandung didalamnya adalah pemahaman, pegangan serta buah fikiran saya tentang dunia batu permata dan sekitar perkara berkaitannya. Sebarang kekurangan dan kelemahan dalam pengendalian blog ini dan perkhidmatan yang ditawarkan, saya dahulukan dengan permintaan maaf. Sebarang cadangan dan pembetulan sila emailkan ke zabarjad99@yahoo.com. Harapan saya, semoga segala paparan dalam blog ini dapat memberi faedah kepada para pembaca. Wassalam. Wallahu'alam.

"Batu Mana Yang Anda Minat, Itulah Batu Anda"

"BATU MANA, jenis apa, warna apa, klariti setara mana, rupa bagaimana, bentuk bagaimana, saiz bagaimana, potongan bagaimana YANG ANDA MINAT...ITULAH JENIS BATU, WARNA, KLARITI, RUPA, BENTUK, SAIZ DAN POTONGAN BATU ANDA!"

Gem's Lover

MAKLUMAN & DISKAUN

Untuk melihat keseluruhan produk-produk yang masih ada dengan pantas, sila klik label "AVAILABLE" (yang lama 2007-2012 ... DISKAUN SEHINGGA 50%) dan AVAILABLE (yang baru 2012-2016)

MAKLUMAT PEMBAYARAN

Nama: MOHD AZAN B. ABDULLAH
Bank: MAYBANK
No. Akaun: 162151731846

CARA URUSAN PEMBELIAN & PENGEPOSAN

[1] NYATAKAN KOD PRODUK YANG HENDAK DIBELI KEPADA SAYA [2] SILA MAKLUMKAN SEMULA KEPADA SAYA SELEPAS BANK-IN MENGGUNAKAN MAKLUMAT PEMBAYARAN SEPERTI DI ATAS [3] BERIKAN BUTIRAN NAMA DAN ALAMAT PENUH PIHAK PEMBELI KEPADA SAYA UNTUK URUSAN PENGEPOSAN [4] SAYA AKAN MAKLUMKAN PENGEPOSAN PRODUK TERSEBUT KEPADA PIHAK PEMBELI, DAN TRACKING NUMBER . [NOTA] TAMBAHAN KOS PENGEPOSAN RM30-50 UNTUK BRUNEI DAN SINGAPORE. HUBUNGI 0178871158.MEMBEKAL TERAS KEMUNING HITAM ASLI MENTAH & TASBIH

Pihak kami sedia membekalkan TERAS KEMUNING HITAM ASLI dalam kuantiti yang besar kepada pihak yang berminat. Hubungi untuk maklumat lanjut. Bermula Oktober 2015, pihak kami hanya membuat dan menjual tasbih Kemuning Hitam Asli hasil kerjatangan tukang-tukang dalam Malaysia sahaja dan sumber kemuning hitam juga 100% dari Malaysia.

MEMBEKAL TONGKAT ALI AKAR YANG BELUM DIPROSES & BUAH TONGKAT ALI

Jenis HITAM (POLYALTHIA BULLATA), KUNING/PUTIH/PASAK BUMI (EUROCOMA LONGIFOLIA) dan PINK/MERAH (JACKIA ORNATA). Kapasiti dapat bekal 500 - 700 kg sebulan untuk setiap jenis. Harga RM25 sekilogram. Berminat sila hubungi pihak kami.
Pihak kami juga sedia membekalkan hasi hutan/herba yang bersifat liar seperti (1) Raja Satong (2) Kacip Fatimah (3) Rempah Gunung (4) Ubi Jaga (5) Ubi Caring (6) Ubi Dagek (7) Ubi isi Terung Cekemar (8) Tongkat Ali Kuning (9) Tongkat Ali Hitam (10) Tongkat Ali Merah/Haji Samad (11) Madu Tualang Asli (12) Madu Kelulut Asli (13) Kulat Susu Harimau.....juga tunggul/kayu antik eksotik estetik seperti (14) Teras Kemuning Hitam (15) Teras Kemuning Kuning/Emas (16) Burlwood/Butut Kayu

Saturday, November 14, 2015

Daun Pokok Kemuning Hitam

 (Daun Pokok Kemuning Hitam. Kayu batangnya yang besar sudah sedikit awa gelap)
(Rasa pucuk muda...kelat lemak dgn sedikit awa pedas.)


**************
***************
**********

Manakala 4 jenis dibawah ini adalah Murraya Paniculata (kemuning/sedap malam)

 (Jenis 1: Daun besar berkedut)
(Jenis 2: Daun besar licin)
 (Jenis 3: Daun Kecil ...lebih kecil dari jenis 1 dan 2 tetapi lebih besar dari jenis ke4)
(Jenis 4: Daun paling kecil)


Nota: Jenis 1-3 mudah/suka berbunga dan lebat, tetapi jenis ke4 paling susah berbunga.

2 comments:

Hosna said...

Salam...bukan ke ini kemuning lada @ limau encik azan?
Maafkan saya jika menyinggung encik azan. Saya sekarang tgh.mencari anak pokok kemuning hitam. Dlm.bahasa saintifiknya murraya paniculata (L) jack...

En. Azan (hp: 0178871158) said...

Salam kembali, yang 4 jenis dibawah adalah murraya paniculata atau nama lain orange jasmine atau sedap malam atau kemuning lada. Sepengetahuan saya kemuning hitam (teras kemuning hitam) bukan murraya paniculata. Daun pokok kemuning hitam (teras kemuning hitam) yang 2 gambar teratas.

Pokok murraya paniculata tuan boleh dapat info dari wiki dll sumber...dan banyak info yang telah tersedia secara dalam talian. Pokok murraya paniculata/orange jasmine/kemuning lada/sedap malam banyak terdapat di nursery...khususnya sebelah utara tanahair penang/kedah/perak...dan pokok ini femos dijadikan lanskap oleh PBT/taman/flat.

Manakala sumber info pokok kemuning hitam (teras kemuning hitam) tiada atau amat sedikit secara online. Beberapa tahun kebelakangan ini baru dikenali pokok kemuning hitam hidup yang menghasilkan teras kemuning hitam.

salah silap mohon maaf...begitulah setakat sumber yang ada. Allahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...