SELAMAT BERTAMU & MENJAMU MATA SAMBIL MEMBELI

Assalamu'alaikum wrt wbt.

Segala bahan yang terdapat dalam blog ini adalah hak milik ZAMRUDTECH. Oleh yang demikian, sebarang penghasilan semula hendaklah diajukan kepada ZAMRUDTECH terlebih dahulu untuk mendapat kebenaran. Hakcipta terpelihara dan diketahui Allah swt. Segala ilmu adalah milik mutlak Allah SWT. Artikel-artikel yang terdapat dalam blog ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa, dan terkandung didalamnya adalah pemahaman, pegangan serta buah fikiran saya tentang dunia batu permata dan sekitar perkara berkaitannya. Sebarang kekurangan dan kelemahan dalam pengendalian blog ini dan perkhidmatan yang ditawarkan, saya dahulukan dengan permintaan maaf. Sebarang cadangan dan pembetulan sila emailkan ke zabarjad99@yahoo.com. Harapan saya, semoga segala paparan dalam blog ini dapat memberi faedah kepada para pembaca.

Wassalam.

Wallahu'alam.

Gem's Lover

Saturday, February 16, 2008

Akar Bahar

Luas kawasan lautan adalah lebih kurang 75% luas bumi manakala luas daratan pula dalam 25% sahaja.

Antara spesis tumbuhan (organic) yang unik dan terpilih dari dasar laut ialah Akar Bahar. Ianya terbahagi kepada beberapa jenis antaranya Akar Bahar Hitam, Bahar Putih dan Bahar Merah. Umumnya, Bahar Hitam agak banyak didapati dalam kelompok Bahar berbanding Bahar Putih dan Merah, dan ianya biasa dijadikan gelang tangan/lengan. Semasa di dalam laut (masih basah), pokoknya agak lembut dan mudah dibentuk. Ianya akan megeras bila kering. Pada masa dahulu, orang balik dari Mekah dari menunaikan haji biasa membawa pulang gelang Akar Bahar Hitam ini, biasa dipanggil "gelang Hitam" sahaja bagi sesetengah orang. Untuk meng"adjust" luas gelang ini (resize) ianya akan direndam dalam air panas untuk memudahkan ianya dilenturkan kembali mengikut saiz yang dikehendaki.

Pada masa sekarang, penulis mempunyai stok Tasbih99 Akar Bahar Putih. Stok adalah sangat terhad (1 utas ada dengan penulis 5 utas dengan sahabat penulis). Jadi kepada sesiapa yang berminat bolehlah menghubungi penulis dengan kadar yang segera. Harga RM500 seutas!

2 comments:

dokpikiaq said...

encik,,apa khasiat akar bahar neh??

Samudera_jauhari said...

Setahu tuan blog...baik untuk urat-urat/tubuh badan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...